utorak, 7. lipnja 2011.

...Trakoščan Castle Review

Evo drage moje kao što sam i obećala, samo za Vas jedan osvrt s mojeg stajališta o ovom predivnom biseru Hrvatskog Zagorja- dvorcu Trakošćanu. Kao što sam rekla u prijašnjem postu, trenutno radim u dvorcu kao turistički vodič i stvarno nema ljepšeg radnog mjesta što se tiče samog izgleda, i dvorca kao građevine i općenito ambijenta u kojem se dvorac nalazi. Za one koji možda ne znaju, Trakošćan se nalazi nedaleko od Varaždina (u smjeru Varaždin- Ivanec- Lepoglava- Bednja) i ako još niste posjetili ovaj predivni dvorac savjetujem Vam da to svakako učinite- oni koji su bili ovdje znaju zašto to kažem!

Pa krenimo...Dakle prelaskom kamenog mosta dolazite na bivši posjed obitelji Drašković, s lijeve i desne strane su zgrade koje su u prošlosti služile za poslugu (kao konjušnice), a zatim slijedi put koji vodi prema dvorcu, koji se u jednom dijelu spaja s putem kojim se možete spustiti do predivnog umjetnog jezera iz 19.st. Na putu prema dvorcu, s lijeve strane nalazi se i kapelica Sv.Križa u kojoj se danas održava ceremonija zvana ''Trakoščansko vjenčanje''. Dolaskom na sam vrh prvo se ulazi u manje dvorište, a zatim pred sam ulaz dvorca, u veće dvorište.

Dvorac je nastao u prijelazu s 13. na 14.st. i to kao manja osmatračka utvrda za nadzor puta od Ptuja prema Bednjanskoj dolini, no u 19.st. dograđene su kule, stvoreno umjetno jezero i okolna park-šuma, odnosno tada je obitelj Drašković cijeli dvorac obnovila u duhu romantizma. Sam dvorac sastoji se od 4 razine- nisko i visoko prizemlje, prvi i drugi kat.

U prizemlju se nalaze prostorije koje su najčešće služile za održavanje raznih svečanosti- lovačka i viteška dvorana, dvorska knjižnica i obiteljska dvorana.

Prvi kat služio je za stanovanje vlasnika dvorca i tu se može vidjeti blagavaonica, mali salon, spavaonica, glazbeni salon i soba grofice Julijane Erdody Drašković( koja je bila prva akademski obrazovana žena slikarica u Hrvatskoj). Inventar koji se nalazi u dvorcu uglavnom je iz razdoblja od 15-19.st.

Prostorije na drugom katu služile su kao spavaonice za goste koji bi dolazili u posjet obitelji Drašković, a danas su prikazane po stilskim razdobljima, pa se stoga na ovom katu nalaze barokna, rokoko, klasicistička, bidermajerska i neorenesansna roba, kao i galerija slika u kojoj je izložen ciklus slika poznatog bidermajerskog umjetnika Michaela Stroya.

Nakon toga stepenicama se spušta u malo dvorište gdje je izložena zbirka oružja koja broji oko 300 primjeraka i kroz dvorsku kuhinju se izlazi van.

Eto to je ukratko o interijeru dvorca, a što se tiče same okolice, naravno osim samog dvorca koji je zaštićen kao spomenik graditeljstva i muzej, njegov perivoj je također zaštićen kao park- šuma, odnosno spomenik prirode i perivojne kulture. Jezero je stvoreno u 19.st. i ukupna površina iznosi mu 17 ha, a ukupna dužina obale iznosi 4,5 km, što je vrlo pogodno za šetače i bicikliste.

E sad malo na turističku ponudu...U podnožju dvorca nalazi se caffe bar odnosno restoran s manjom terase ispred objekta i velikom terasom straga. Pokraj ovog ugostiteljskog objekta nalazi se i suvenirnica. Osim ovog objekta, na samom jezeru postoji kafić izgrađen na splavi koja neupitno pruža pravi doživljaj trakoščanskog jezera. Ovdje se također mogu i iznajmiti pedaline za vožnju jezerom( cijena je 30 kn za pola sata). Što se ostalih usluga tiče, također je moguće iznajmiti bicikl ili sat jahanja kako biste kao pravi grofovi razgledali perivoj dvorca :). Također, kada prođete preko mosta, s desne strane nalaze se male kućice gdje je moguće kupiti suvenire i delicije ovoga područja, kao što je med, sirevi, razni džemovi i slično. Smještajni kapaciteti trenutno su u izgradnji (hotel Coning sa 4 zvijezdice), tako da će se uskoro moći na ovom području boraviti po nekoliko dana.

Moj Neo i ja obožavamo se voziti u pedalinama,evo jedne slike:


I evo jedna slika iz predsoblja spavaće sobe u dvorcu,gdje je predivno ogledalo i ogromni ormari!


Što se tiče radnog vremena dvorca, muzej je otvoren svaki dan od 9,00 do 18,00 h, cijena ulaznica za odrasle osobe je 30 kn, a za djecu, umirovljenike i studente je 15 kn, dok predškolska djeca u pratnji roditelja imaju besplatan ulaz.

Eto dragi moji, to bi ukratko bilo moje viđenje ovog neprocjenjivog bisera Hrvatskog Zagorja i svakako preporučam, ukoliko još niste, da posjetite ovaj dvorac, koji je autocestom Zagreb- Macelj ili Zagreb- Krapina i više nego lako dostupan. Za kraj,evo nekoliko slika koje bi Vas trebale potaknuti na dolazak u dvorac Trakoščan :)  :











xOxo, Vanilla Sky

Nema komentara:

Objavi komentar